• 02 822 15 04
  • 040 755 847
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sončna očala

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Močna sončna svetloba ima lahko negativen vpliv na delovanje naših oči, zato so sončna očala že dolgo časa skoraj obvezna oprema v sončnih dneh. Ne glede na to, ali so sončna očala korekcijska ali navadna, večina danes obstoječih modelov sončnih očal varuje oči pred bleščanjem in hkrati pred negativnim vplivom ultravijoličnih (UV) žarkov.

  UV zaščita sončnih očal je označena glede na Evropski standard EN 1836, pri čemer je oznaka »0« namenjena očalam brez UV zaščite, oznaka »2« očalam z zadovoljivo zaščito pred UV sevanjem, »6« za dobro UV zaščito in »7« kot najvišja stopnja UV zaščite pri sončnih očalih. Vsa sončna očala, ki ustrezajo temu standardu so označena s CE oznako, ki jo najdete na okvirju ali držalu očal.

Sončna očala se med seboj razlikujejo v barvi leče in dodatnih nanosih. Lastnost zelenih in sivih leč je, da v največji meri ohranijo barvne odtenke slike. Pri rjavih lečah lahko pride do znatne spremembe pri zaznavanju barvnih odtenkov, pri čemer pa so rjave leče, ravno tako kot turkizne, zelo dobre pri poudarjanju barvnih kontrastov. Za sončna očala z rdečimi ali rumenimi lečami so značilna poudarjen kontrast in globinsko zaznavanje ter sprememba barvnega odtenka. Star rek pravi, da je sosedova trava vedno bolj zelena – to je zagotovo res, če jo gledate s sončnimi očali, ki imajo oranžne ali rumene leče. Polarizirane leče zmanjšajo bleščanje in odsev sončne svetlobe, zato so še posebej primerne pri vožnji avtomobila, medtem ko ima zrcalen nanos zgolj estetski učinek in ne vpliva na barvni odtenek ali kontrast.

 
Tudi pri sončnih očalih, ravno tako kot pri korekcijskih, sta pomembna okvir in držalo očal. Okvir ima pri sončnih očalih poleg funkcionalnosti, ki omogoča enostavno nameščanje in uporabo, morda še bolj pomembno estetsko komponento, kot pri korekcijskih očalih. Če so pri oblikovanju korekcijskih okvirjev oblikovalci včasih morda zadržani, pa si pri izdelavi okvirjev za sonča očala velikokrat pustijo popolnoma prosto pot. Okvirje za sonča očala lahko tako najdemo v vseh barvnih odtenkih, oblikah in debelinah, z različnimi okraski, gravurami ali vzorci.

 V optiki Brumen vam ponujamo vrsto različnih sončnih očal priznanih mednarodnih proizvajalcev. Zaupajte nam svoje želje in skupaj bomo našli najprimernejša sončna očala za vaše potrebe.


© 2021 Optika Brumen. All Rights Reserved. Powered by XHorizont.com